Ar mai trebui sa tinem post in zilele noastre?

post.jpg

Pentru ca ne aflam in Saptamana Mare a Postului Pastelui, cel mai lung si mai dur dintre posturile religioase de peste an, m-am gandit sa raspundem, impreuna, la o intrebare mai interesanta, poate, decat ni s-ar putea parea la prima vedere: ar trebui sa mai tinem, oare, post in zilele noastre? Este limpede ca traim vremuri in care foarte multi dintre noi ne-am indepartat, dintr-un motiv sau altul, de religie si, cu precadere, de ritualurile si obiceiurile care tin de aceasta. Astfel, o astfel de intrebare este mai mult decat binevenita.

Pentru a gasi un raspuns corect si folositor, cred ca este potrivit ca, mai intai, sa exploram, foarte pe scurt, care este, de fapt, semnificatia postului, fiind limpede ca oamenii prezentului nu mai sunt deloc dispusi sa urmeze un obicei doar de dragul traditiei, fara o motivatie suficienta si multumitoare. Asadar, de ce tinem post? De ce am mai depune, astazi, un astfel de efort? Doar de dragul unor traditii invechite? Ar trebui sa renuntam la acest obicei sau, dimpotriva, ar fi bine sa il mentinem in vietile noastre?

Din cele mai vechi timpuri postul a fost o foarte puternica metoda de purificare, atat a corpului fizic, cat si a mintii si a sufletului, fiind considerat a fi de mare ajutor in procesul de vindecare, de intregire si de desavarsire a fiintei umane. Astazi, intr-o lume dominata de puterea de convingere a stiintei conventionale am putea crede, nu-i asa?, ca toate aceste credinte nu sunt altceva decat niste nascociri fara niciun fel de baza reala. Dar asa sa fie oare?

Ei, bine, in anul 2016, un biolog molecular japonez, Yoshinori Ohsumi, a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Medicina pentru descoperirea procesului celular numit autofagie, concept ce se refera la modalitatea in care celulele isi recicleaza practic propriul continut, ca urmare a privarii acestora de hrana. Astfel, celulele descompun proteine si componente neesentiale, refolosindu-le pentru producerea de energie.

De asemenea, celulele se folosesc de procesul autofagiei pentru a distruge virusurile si bacteriile care le ataca, trimitandu-le spre reciclare. In plus, celulele folosesc acelasi proces al autofagiei si pentru a elimina structurile celulare deteriorate. Acest proces este considerat a avea un rol in combaterea cancerului, a bolilor infectioase sau a celor imunologice, a afectiunilor neurogenerative si a imbatranirii.

Asadar, din punct de vedere al trupului, iata ca stiinta dovedeste in zilele noastre ca postul are, intr-adevar, un rol purificator, puternic vindecator. De asemenea, exista mai multe studii care arata ca postul are un efect pozitiv asupra creierului si functiilor acestuia, incepand de la stimularea performantei intelectuale, pana la combaterea mintii incetosate, a depresiei si a anxietatii.

De altfel, dincolo de opinii ale specialistilor si de studii stiintifice, fiecare dintre noi poate constata, prin experienta directa, faptul ca postul ii poate aduce beneficii uriase pe toate planurile, atat cel fizic, cat si cel psihic si spiritual. Intr-o lume care ne atrage din ce in ce mai mult dinspre Sine spre exterior, dinspre trairea interioara spre superficialitate, dintre liniste spre haos, am putea ca, indiferent de relatia pe care o avem astazi cu religiile sau cu Dumnezeu, sa ne refacem si sa vindecam macar conexiunea launtrica pe care o avem cu noi insine.

Pentru a fi eficient la nivel holistic, atat in ceea ce priveste sanatatea trupului, dar si cea a mintii si a sufletului, postul trebuie privit ca un proces complet, aplicat tuturor dimensiunilor fiintei umane. De aceea, dincolo de abstinenta alimentara, este bine ca postul sa aiba si o componenta mentala si emotionala, acest lucru realizandu-se prin eliminarea, atat cat este posibil, a tuturor gandurilor si emotiilor negative.

Cu ajutorul postului, vazut ca mijloc de vindecare si de regasire, putem fi mai sanatosi, mai puternici, mai echilibrati, mai fericiti si mai plini de compasiune. Stiinta moderna o confirma, experienta directa o confirma, de asemenea, fiind la indemana tuturor sa se convinga de beneficiile acestuia. Si atunci, de ce sa nu il pastram sau, dupa caz, sa il adoptam in vietile noastre, indiferent ca il suprapunem, in mod traditional, credintei religioase sau ca il privim dintr-o perspectiva mai moderna si poate mai pragmatica?

Va doresc tuturor Un Paste fericit si linistit alaturi de cei dragi!


One comment

  • Inna

    26 April 2019 at 20:24

    Minunat! As fi vrut sa-l fi postat la inceputul postului, dar e bine venit si acum.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget

RECOMAND

alimentespeciale.ro

PARTENERI

restocracy