Care este dieta optimă a persoanelor care suferă de autism

autism.jpg

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată a fi una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, și anume spectrul tulburărilor autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, despre care se crede că ar fi rezultatul unor disfuncționalități genetice sau de dezvoltare ale sistemului nervos central. Printre simptomele obișnuite ale autismului se întâlnesc acțiuni repetitive, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte limitate. Cauzele specifice nu sunt încă cunoscute. Autismul este prezent încă de la naștere și se consideră că va fi păstrat pe durata întregii vieți, neexistând în prezent un tratament eficient, recunoscut de lumea medicală. La ora actuală, conform statisticilor, aproximativ 1 din 50 de copii suferă de autism. Mai mult decât atât, din păcate, de la an la an se înregistrează creșteri ale cazurilor de autism, fără ca specialiștii în domeniu să-și poată explica motivele acestei evoluții.

În ultima perioadă de timp, experiențe personale de succes și din ce în ce mai numeroase cercetări științifice, cu privire la rolul pe care îl are dieta, în general, dar și anumite alimente, în special, par a aduce o speranță reală familiilor care se confruntă cu această afecțiune. Mai exact, este vorba despre o dietă din care se exclud în totalitate glutenul (principala proteină din grâu, orz, secară) și caseina (principala proteină din lapte și din produse lactate), acest nou stil de alimentație îmbunătățind până a cum sănătatea și viața multor persoane care suferă de autism.

În ceea ce privește strict perspectiva științifică, studiile realizate pe această temă sunt deosebit de promițătoare. Un studiu realizat în anul 2010 în Danemarca a arătat că dieta fără gluten și fără caseină a condus la îmbunățățiri substanțiale după 8, 12 și 24 de luni, la copiii bolnavi de autism (cu vârsta între 4 și 11 ani) (1). Un alt studiu, realizat în anul 2012 cu ajutorul a 400 de părinți, a condus la concluzia că o dietă fără gluten și caseină a îmbunătățit simptome precum hiperactivitatea, tantrumul (accesele de furie), probleme cu privire la contactul vizual sau la vorbire, dar și aspecte fizice cum ar fi iritații ale pielii sau convulsii. Cele mai importante îmbunătățiri s-au înregistrat în cazul persoanelor care au ținut dieta în mod strict, pentru cel puțin 6 luni, precum și la cei cu istoric de alergii alimentare sau probleme digestive, de genul constipației cronice sau diareei (2).

De asemenea, un studiu realizat în 2013 a analizat markerii specifici concludenți în boala celiacă și în sensibilitatea la gluten la copii diagnosticați cu autism (atât cu, cât și fără probleme digestive), concluzia fiind că aceștia au niveluri mult mai mari la anticorpii IgG la gliadină (o componentă a glutenului) decât copiii fără autism (3). Într-o altă cercetare, s-a constatat că la copiii diagnosticați cu autism există o reacție imunitară imensă la gluten, la caseină și la proteina din soia (4).

Deși există și studii care nu înregistrează rezultate concludente, studiile menționate mai devreme sunt suficient de sugestive, fiind, cu siguranță, o bază de plecare spre ceea ce poate reprezenta, într-un viitor nu foarte îndepărtat, un punct de cotitură în ceea ce privește felul în care înțelegem și tratăm această afecțiune. Cert este că, de ani și ani de zile, părinții care au adoptat pentru copiii lor suferinzi de autism această alimentație fără gluten și fără caseină au raportat, în foarte multe cazuri, rezultate extraordinare. Este adevărat că această dietă nu funcționează spectaculos în 100% dintre situații, dar faptul că există multe cazuri în care efectele sunt pozitive ar trebui să ne facă încrezători și să ne dea speranță.

În ceea ce privește felul în care această dietă funcționează și conduce la rezultate bune, oamenii de știință cred că din cauza permeabilității intestinale cauzată de gluten și caseină (2 proteine foarte alergene) ajung în fluxul sangvin substanțe care produc inflamația cronică, inclusiv la nivelul creierului, consecința acestei stări inflamatorii prelungite reflectându-se prin simptomatologia specifică autismului. De altfel, numeroase studii științifice au asociat deja inflamația cronică cu diverse boli neurologice, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, demență.

În cazul în care hotărâți să eliminați din dieta copilului vostru glutenul și caseina este important de știut că acest lucru este destul de delicat, din cauza faptului că aceste substanțe se găsesc în foarte multe produse alimentare. De aceea, este important ca, după eliminarea produselor cu conținut evident de gluten și caseină (pâine, paste, pizza, patiserie, dulciuri, bulgur, cuscus, lactate), să nu uitați să citiți absolut orice etichetă a produselor pe care le achiziționați. Astfel, veți avea surpriza de a găsi gluten și caseină (câteodată ascunse chiar sub alte denumiri) în conserve, sosuri, mirodenii, supe și multe alte alimente procesate. Nu este simplu la început, dar cu puțină documentare și cu atenție sporită veți putea ține la distanță copilul de aceste proteine.

În afară de eliminarea glutenului și a caseinei, părinții copiilor cu autism ar trebui să mai țină cont de câteva aspecte nutriționale. În primul rând, în cazul în care copilului i-au fost administrate antibiotice pentru o perioadă semnificativă de timp, este important să se dea importanță refacerii florei intestinale, printr-o dietă bogată în probiotice și prebiotice. În al doilea rând, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge este esențială, în special în cazul copiilor care au momente de hiperactivitate. În al treilea rând, este important să existe un aport suficient de vitamine (în special B6 și C), minerale (în special magneziu) și acizi grași de tip Omega 3, atât din alimentație, cât și prin intermediul suplimentării.

În scopul de a optimiza dieta copilului cu autism este esențial ca părintele să fie cât mai bine informat, din surse cât mai credibile, apelând și la ajutor specializat, inclusiv la un specialist în nutriție cât mai competent. Astfel, cu sprijin, cu dedicație și, nu în ultimul rând, cu multă răbdare, rezultatele nu vor întârzia să apară. Până la urmă, trăim vremuri în care rolul profund pozitiv al nutriției în sănătatea fizică și psihică nu mai poate fi contestat de nimeni, știința și practica medicală fiind mai mult decât categorică în acest sens.

Voi reveni, cu siguranță, pe acest subiect deosebit de interesant și de important pentru sănătatea și pentru starea noastră de bine. Deocamdată, sper să fi reușit să îți ofer câteva informații care îți vor fi de folos. Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

[mailpoet_form id=”1″]

 

Referințe științifice:

(1)https://www.researchgate.net/publication/43226514_The_ScanBrit_randomised_controlled_single-blind_study_of_a_gluten-_and_casein-free_dietary_intervention_for_children_with_autism_spectrum_disorders

(2) https://news.psu.edu/story/151276/2012/03/01/parents-report-gluten-casein-free-diet-helps-some-kids-autism

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23823064

(4) https://www.karger.com/Article/Abstract/65416


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget

RECOMAND

PARTENERI

restocracy