De la legenda lui Moș Nicolae la sărbătoarea din zilele noastre

mos-nicolae.jpg

Sărbătorile de iarnă se apropie și, nu-i așa?, vine iarăși timpul pentru reflecție, pentru contemplare, pentru punerea în balanță a propriilor valori, gânduri și credințe. Sigur că am putea face acest lucru oricând pe parcursul anului, dar viața actuală este de așa natura încât de cele mai multe ori uităm să ne oprim măcar pentru câteva clipe din goana existenței exterioare și să ne îndreptăm și către ceea ce este cu adevărat de neprețuit. Dar nu trebuie să ne judecăm pentru asta. Căci nu am avea de ce. Putem, însă, să încercăm să schimbăm lucrurile și să recunoaștem, din ce în ce mai des, ceea ce este esențial și cu adevărat de valoare. Ne putem gândi, așadar, ce semnificație au sărbătorile de iarnă? Ce simbolizează, mai exact, Moș Nicolae și sărbătoarea care poartă numele acestui Sfânt?

Astăzi, am ajuns să credem că este vorba doar de forme, ambalaje, gesturi golite de conținut și complet superficiale. Înțelegem să cumpărăm timpul nepetrecut cu cei dragi cu cadouri scumpe. Înțelegem să compensăm incapacitatea de a iubi suficient, frumos și deschis prin dăruirea de obiecte reci, inutile și trecătoare. Înțelegem să copleșim copiii cu daruri nepotrivite vârstei lor sau cu mult prea multe dulciuri nesănătoase, fără a ne gândi măcar la faptul că acestea nu fac altceva decât să le afecteze în mod negativ viața.

Acesta să fie, oare, adevăratul spirit al Sărbătorilor? Vă propun să ne întoarcem doar pentru câteva secunde în timp, în urmă cu aproape două milenii. Mai exact, în anul 270 se năștea în cetatea Patara din Asia Mică (Turcia de astăzi) cel ce avea să devină Sfântul Nicolae, nume ce înseamnă, în limba greacă, “biruitorul popoarelor”. Acesta a locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop.

La moartea părinților săi, a moștenit o avere uriașă pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei săraci și în special pe copii. Astfel, s-a ajuns ca pe parcursul anilor, copiii să îl cunoască sub numele de Moș Nicolae. Dar cum s-a întâmplat acest lucru? Ei, bine, legenda amintește trei surori, fiicele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita din cauza situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea ca cea de a doua fată să se mărite. Dar când i-a venit vremea și celei de a treia fiice, nobilul a stat de pază pentru a afla cine este binefăcătorul anonim al fiicelor sale. Observând intenția nobilului, se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat, de aici venind obiceiul agățării șosetelor de șemineu și a lustruirii ghetuțelor unde se presupune că Moș Nicolae va lăsa noaptea, pe nevăzute, cadourile.

În ciuda strădaniei lui Nicolae de a nu fi zărit, tatăl fetelor a văzut cele întâmplate. Și deși Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, acesta nu a rezistat tentației și a povestit mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Spre deosebire de Moș Crăciun, care împarte daruri din sania trasă de reni, lăsându-se văzut, Moș Nicolae împarte cadouri copiilor care au fost cuminți, pe nevăzute.

Aceasta este minunata legendă a lui Moș Nicolae. Oare câți dintre noi o mai știu? Și câți dintre noi înțelegem să învățăm ceva din aceasta? A dărui este minunat, desigur, dar este bine să o facem cum se cuvine, frumos, sincer și cu toată dragostea. Nu mecanic, mândru și demonstrativ. Nu credeți că un dar simbolic, oferit și primit din inimă, lipsit de valoare materială, dar plin de semnificație și de iubire, este mai valoros decât orice obiect scump din punct de vedere bănesc, dar complet lipsit de sens și de căldură sufletească?

Unii dintre noi de amintim de copilăria noastră, trăită în cu totul alte vremuri, când doar câteva portocale sau dulciuri, găsite dimineața în ghetuțe într-un cămin iubitor și cald valorau totul, mai mult decât orice puteam concepem în această lume. Să ne fi schimbat, cu adevărat atât de mult? Să fim oare atât de absorbiți de această societate consumeristă, crudă, lacomă și cinică, lipsită de orice Dumnezeu?

Eu sunt convinsă că nu! Și nu pentru că aș fi vreo optimistă incurabilă, ci pentru că știu, efectiv, că oamenii se pot pierde câteodată pe ei înșiși, dar de cele mai multe ori sunt capabili să-și găsească drumul înapoi spre suflet, spre semnificație, spre conștientizare. Îmi doresc din toată inima ca această primă mare sărbătoare a iernii, Sfântul Nicolae, să fie pentru toți un prilej de a fi mai apropiați, mai înțelegători, mai înțelepți și mai plini de lumină.

Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newsletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

[mailpoet_form id=”1″]

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget

RECOMAND

alimentespeciale.ro

PARTENERI

restocracy